::Forside
::Om markedsundersøkelser
:: Triaba Panel
:: Triaba på Facebook
::Norske sider
::Svenske sider
::Danske sider
::Finske sider
::Europe
::America
::Australia & New Zealand
::Asia
::Africa
::Internasjonale sider
::Mystery shopping
::Jobbe med markedsføring?
::Produkttesting
::Lag egen nettside
::Les e-post - bli betalt
::Andre tips
::KontaktLag din egen nettside og tjen penger på annonser
Jeg skal ikke fortelle deg hvordan du skal lage ditt eget nettsted, men heller fortelle hvorfor du kan vurdere å gjøre det. Du trenger ikke å være spesielt datakyndig for å lage din egen nettside, for det finnes en rekke løsninger i markedet som er tilnærmet skreddersydd for nybegynnere. Hos nettstedet hardware.no kan du finne en grei og enkel oversikt over de viktigste html kodene du trenger for å lage din egen hjemmeside fra bunnen av.

Jeg vil anbefale deg å sjekke ut flere leverandører før du bestemmer deg for hvem du skal velge. Det er ikke alle som er like flinke eller som gir deg et verktøy som er lett å bruke. Ikke alle er så veldig flinke med å gi deg god service heller. Jeg har brukt 3 forskjellige leverandører så langt og bruker nå one.com. Årsaken til at jeg valgte dem, var at de var absolutt billigst i markedet. En ulempe med One.com er at det er mye pes med nettsidene hvis du skal ha annonser fra Google plassert på sidene dine. I tillegg opplever jeg at meta kodene blir rotet til når jeg redigerer sidene kun via nettleseren. Ett norsk alternativ er http://lagehjemmeside.no/ som på sine nettsider skriver at de har over 200 maler å velge i mellom. Vistaprint er IKKE et valg som jeg vil anbefale. De registrerer domener som sine egne, noe jeg erfarte med ett av triabapanel domenene som jeg hadde. Siden dette domenet ble registrert i DMOZ, solgte Vistaprint domenet ute på markedet. Nå, snart to år senere, har jeg fortsatt ikke fått tilbake domenet. I tillegg vil Vistaprint spamme deg med reklame og tilbud fra en annen verden.

Før du begynner å tenke på hvilken løsning du skal velge og hvilket webhotell du skal bruke, må du ha noe du skal ”selge” på nettet. Hvorfor skal folk bruke tid på nettsiden din? Hva skal du tilby? Skal du tjene penger på nettsiden? Det kan være lurt å ha tenkt igjennom dette før du setter i gang.

Når du har definert hva nettsiden din skal inneholde, bør du vurdere hva siden din skal hete. Det er lurt at nettsiden din har et enkelt navn og ikke minst sier noe om hva du tilbyr på nettsiden. Min nettside heter triaba. Det er enkelt å huske og uttale, men sier for så vidt ikke noe om hva du finner der. Jeg må derfor markedsføre nettsiden noe mer enn nettsider med selvforklarende navn. Nettstedet domeneshop.no tilbyr deg å søke etter ledige domenenavn. NB. Du finner også en oversikt over navn på nettsteder som nettopp er blitt frigitt og som du kan kapre. Jeg anbefaler deg å lete litt rundt på nettet for å finne det beste tilbudet. Du vil også kunne finne mange sider med tips og anbefalninger på hvordan du bygger opp nettsiden din.

Hvis du ikke er spesielt inne i html språket kan du som nevnt over bruke ferdige maler til å sette opp nettstedet ditt. Du må imidlertid ha litt fokus på meta-tags og hvordan disse skal settes opp. På nettstedet SEO-Watch finner du noen nyttige verktøy for å konstruere dine meta tags. Her har du også verktøy til å "trekke ut" andre nettsteders Header Tags m.m. Når du har konstruert nettstedet ditt kan du besøke nettstedet The W3C validators hvor du kan få sjekket om det finnes noen kode-konflikter på nettstedet.

En annen nyttig sak er å vite hvem som besøker ditt nettsted. Hvor kommer de i fra og hvor går de etter å ha vært på siden din? Hos Google (Adwords) kan du registrere deg og spore dine besøkende. I tillegg anbefaler jeg deg å registrer nettstedet på Google's verktøy for nettredaktører. Et annen nyttig og kanskje litt bedre sporingsverktøy kan du få hos Trace My IP. De har både en gratisversjon og en betalende versjon som kan være nyttig å sjekke nærmere. Andre artige/nyttige nettsteder er what is my screen resolution som forteller deg hvilken skjermoppløsning du har på maskinene din. For å ta en skjermdump av en hel nettside, prøv å skrive Aviary.com/ foran adressen. For eksempel Aviary.com/http://www.triaba.com. Nettleseren starter opp tjenesten til Aviary og tar en skjermdump av adressen. Du slipper å installere et program, og i motsetning til om du trykker PrintScreen-knappen på tastaturet får du med deg hele websidens innhold, fra begynnelse til slutt (dette tipset er hentet hos PC World Norge). Hvis du ønsker å lage deg et URL bilde (favicon) (som vises i nettleseren), kan du enkelt lage dette hos f.eks Favicon.cc. Et annet nyttig nettsted er Dynamic Drive DHTML code library hvor du finner flere nyttige verktøy til ditt nettsted.

Markedsføring av nettstedet ditt
Når du har fått igang siden din, bør du begynne å tenke på å få den registrert hos bl.a. Google. I Norge er det også lurt å få registrert nettstedet hos Startsiden, men det krever at du har en noenlunde kvalitetsmessig god side. Jeg har registrert Triaba hos Alexa Rank og installert deres Toolbar som registrer mitt besøk på ulike nettsteder. I skrivende stund er Triaba ranket som nr 1600 i Norge (VG er nr 1). Jeg bruker også Alexa til å sjekke hvor andre nettsteder får sine linker i fra. Det kan spare deg for mye tid, for gode steder å linker kommer ikke "gratis".

Du kan også lete opp andre nettsteder med tilsvarende innhold som din side og spørre om et linkbytte. Det kan derfor være nyttig å ha en egen side for "linkvenner". På denne siden kan du f.eks definere hvordan du ønsker at linken din skal se ut hos den du bytter med (eller kjøper link hos). Hvis du ønsker å lage din egen banner, kan jeg anbefale Banner Snack - Banner Maker. Det er enkelt å lage sin egen banner hos dem, samtidig som det er gratis. Her er et eksempel som er lagd på 2 minutter:Inntekter på nettsiden: Inntektene dine vil kunne komme fra bl.a. Google Adsens og tradedoubler. Du har kanskje hørt at det ikke er mulig å tjene noe på Google adsens, men min erfaring er at inntekten vil avhenge av trafikken inn på din nettside. På min nettside vil du se at det er plassert en rekke annonser fra Google, og fortjenesten avhenger av at andre klikker på linkene. Tradedoubler tilbyr deg mulighet til å søke på en rekke reklameprogrammer – du søker om å bli som partner i et affiliateprogram. Du vil etter at du er godkjent få mulighet til å legge opp både tekstlenker, bannere og produktlenker på nettstedet ditt. Jeg har ikke testet ut Google Affilate, men det kan kanskje være inntekter å hente her også.


Andre nyttige nettsteder:
Som et alternativ til Adobe sitt pdf-program, kan du vurdere å teste ut CutePDF. Jeg benytter det bl.a. til å lage pdf dokumenter av fakturaer når jeg skal sende disse til min regnskapsfører. Programmet er enkelt å bruke og så langt har jeg ikke registrert noen feil med det.


© Copyright 2009 - 2011 Lag egen nettside. All Rights Reserved.